Κομμουνισμός

ads

Αμαλία: Ο Νικόλαος Μπουραντάς και οι «Μπουραντάδες».


Ανάμεσα στα πλέον συκοφαντημένα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, είναι και ο αξιωματικός της Αστυνομίας, Νικόλαος Μπουραντάς. Γεννήθηκε στην Ασωπία Βοιωτίας, σπούδασε νομικά, αλλά επέλεξε την Αστυνομία Πόλεων. Το 1939 του ανετέθη η οργάνωση και η διοίκηση του νεοϊδρυθέντος Μηχανοκίνητου Τμήματος της Αστυνομίας Πόλεων, που είχε ως αποστολή την άμεση επέμβαση σε περιστατικά αστυνομικού ενδιαφέροντος. 

Στην θέση αυτή παρέμεινε κατά την διάρκεια της κατοχής (μέχρι τον Ιανουάριο του 1944, που ανέλαβε την διοίκηση της Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφαλείας), κατηγορηθείς ως «συνεργάτης των Γερμανών». Ομοίως και οι άνδρες της Υπηρεσίας του, που ονομάστηκαν χλευαστικά από τους αριστερούς «Μπουραντάδες». 

Προφανώς, οι αριστεροί θα ήθελαν να παραιτηθούν μαζικά οι αστυνομικοί και να αναλάβει την αστυνόμευση η... Γκεστάπο. Με την ίδια λογική του παραλόγου, «συνεργάτες των Γερμανών» ήταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι υπάλληλοι δήμων και κοινοτήτων της χώρας, που παρέμειναν στις Υπηρεσίες τους κατά την διάρκεια της κατοχής, εφόσον εκτελούσαν τις εντολές των κατοχικών κυβερνήσεων και των διορισμένων από τις κυβερνήσεις αυτές δημάρχων και κοινοταρχών. 

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου 1944, η κυβέρνηση Παπανδρέου διέπραξε μια ασυγχώρητη υποχώρηση στις απαιτήσεις του ΚΚΕ, που προετοιμαζόταν για τα Δεκεμβριανά και ήθελε να εξαφανίσει όλους όσους θα αντιστέκονταν στην επικείμενη βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Έτσι, στις 16 Οκτωβρίου διαλύθηκε το Μηχανοκίνητο τμήμα και συνελήφθη ο Ν. Μπουραντάς, ο οποίος ετέθη υπό κράτηση στις φυλακές Αβέρωφ στην Αθήνα, με την χαλκευμένη κατηγορία της συνεργασίας με τους Γερμανούς. 

Ωστόσο, η δικαιοσύνη λειτούργησε ανεξάρτητα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία, αθώωσε πανηγυρικά τον Ν. Μπουραντά, στις 26 Νοεμβρίου 1945. Σημαντικό ρόλο στην αθώωση έπαιξε η μαρτυρία του τότε αρχηγού της Αστυνομίας, Άγγελου Έβερτ, που κατέθεσε με στοιχεία ότι ο κατηγορούμενος συνεργαζόταν μυστικά με τις εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις. 

Επίσης, ο Έβερτ κατέθεσε ότι τον Σεπτέμβριο του 1944, χάρη στην συνδρομή αστυνομικών που είχε στείλει ο Ν. Μπουραντάς, παρελήφθησαν όπλα και πυρομαχικά, που απέστειλε σε ακτή της Αττικής το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, για τον εξοπλισμό του Ελληνικού Στρατού. Μάλιστα, τότε το ΕΑΜ φρόντισε να προδώσει την επιχείρηση στους Γερμανούς, με προκηρύξεις του, που έγραφαν πως «Ο Σπηλιωτόπουλος έδωσε τα όπλα των συμμάχων στον Μπουραντά», για να επιτύχει την σύλληψη του τελευταίου από τους Γερμανούς! 

Τον Ιούλιο του 1946, ο Ν. Μπουραντάς επανήλθε στις τάξεις της Αστυνομίας. Το 1947, παρασημοφορήθηκε από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξεως Ναπολέοντα Ζέρβα, για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα. Τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1950, ενώ ήταν αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, ο Ν. Μπουραντάς παραιτήθηκε για να πολιτευθεί. 

Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 εξελέγη βουλευτής Αττικοβοιωτίας, με το κόμμα «Πολιτική Ανεξάρτητος Παράταξις», του Κωνσταντίνου Μανιαδάκη. Παρέμεινε βουλευτής έως τις 30 Ιουλίου του 1951, όταν διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές - στις οποίες δεν έθεσε υποψηφιότητα. Το 1958, ανακλήθηκε στην ενέργεια και επανήλθε στην Αστυνομία. Αποστρατεύθηκε στο τέλος του έτους με το βαθμό του Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων, λόγω ορίου ηλικίας. 

Στις 27 Μαρτίου 1959, η τότε κυβέρνηση διόρισε τον Ν. Μπουραντά Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τις 7 Αυγούστου 1964. Εν συνεχεία, ιδιώτευσε. Απεβίωσε στις 16 Ιανουαρίου 1981. Η κηδεία του έγινε παρουσία συναδέλφων του και πλήθους κόσμου, ενώ η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτριο Παπασπύρου. Τον δε επικήδειο λόγο, εκφώνησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων. 

Τα σχόλια δικά σας! 

Πηγές: 
Αλέξανδρος Αυδής, «Οι Μπουραντάδες». 
Γεώργιος Αγγελίδης, «Νικόλαος Μπουραντάς». 
Περιοδικό «Αστυνομικά Χρονικά», Τεύχος 538-539, Μάρτιος-Απρίλιος 1981.
https://x.com/4fABkkc5xTv2aek/status/1914337318770520302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.