Κομμουνισμός

ads

Λένα Αργύρη: Προς άρση κυρώσεων CAATSA από τον Τραμπ


Ουάσιγκτον. Επειτα από εβδομάδες σχετικής στασιμότητας στο θέμα των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, φαίνεται πως καταγράφεται εκ νέου κινητικότητα, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα σε εξελίξεις.

Πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσανατολίζεται στην άρση των εναπομεινάντων περιορισμών που, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, εμποδίζουν την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, έναν διακηρυγμένο στόχο και των δύο πλευρών, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί σε όλες τις επίσημες τοποθετήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μόλις χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία, συνολικής αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η πώληση πυραύλων μέσου βεληνεκούς αέρος αέρος AIM-120C-8, αξίας 225 εκατ. δολαρίων, καθώς και πυραύλων AIM-9X Sidewinder Block II, αξίας 79,1 εκατ. δολαρίων. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει με σαφήνεια την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις CAATSA είχαν επιβληθεί, μεταξύ άλλων, στις Τουρκικές Αμυντικές Βιομηχανίες (SSB) και όχι στο σύνολο του τουρκικού κράτους. Συνεπώς, εφόσον συμβαλλόμενο μέρος σε μια αμυντική συναλλαγή δεν είναι οι συγκεκριμένες οντότητες, τότε η εκάστοτε πώληση θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου εφαρμογής των κυρώσεων. Ετσι ακριβώς συνέβη και με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Καθοριστικό ρόλο στην ανακίνηση του ζητήματος των κυρώσεων φαίνεται πως έπαιξαν δύο παράγοντες. Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν πριν από δέκα ημέρες και η άφιξη –την ίδια ημέρα– του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπαράκ. Αν και το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, καλά πληροφορημένες πηγές στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν ότι το θέμα των κυρώσεων τέθηκε εκ νέου από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος φέρεται να αιτήθηκε την άρση τους χωρίς καθυστερήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην Αγκυρα, αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων.

Ο νέος πρεσβευτής Τομ Μπαράκ από την πλευρά του εμφανίζεται αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί στο έπακρον τον νέο ρόλο του και να εργαστεί μεθοδικά για την πλήρη αποκατάσταση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, μια στάση που στην Ουάσιγκτον ερμηνεύεται ήδη ως προπομπός εξελίξεων –σε πρώτο στάδιο– στο μέτωπο των κυρώσεων. Ο Μπαράκ είχε μάλιστα χθες την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του.

Η πιθανή άρση των κυρώσεων, η οποία συνεπάγεται και την αποδέσμευση των μαχητικών F-35 προς την Τουρκία, έχει προκαλέσει εντονότατη ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι η επιδείνωση των σχέσεών του με την Ουάσιγκτον, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειλικρινούς επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις –με τις περισσότερες εκ των οποίων διαφωνεί–, περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια επιρροής του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παρά την πρόσφατη κινητοποίηση του εβραϊκού λόμπι στο Κογκρέσο, εκφράζεται προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των σχετικών δράσεων και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ανησυχία εξέφρασε ανοικτά στους στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου τα τελευταία 24ωρα.

Οπως αναφέρουν πηγές στο Κογκρέσο, στην παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τον πρόεδρο. Μόλις οριστικοποιηθεί μια επιλογή του, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για την υλοποίησή της, χωρίς αντιστάσεις. «Αν ο πρόεδρος έχει αποφασίσει την άρση των κυρώσεων στην Τουρκία, ο τρόπος θα βρεθεί και το σύστημα απλώς θα ακολουθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγή με άριστη γνώση των διεργασιών, παραπέμποντας μάλιστα στην άρση των πολύ πιο σύνθετων και ευρείας κλίμακας κυρώσεων κατά της Συρίας – μια απόφαση που ελήφθη από τον ίδιο τον πρόεδρο, επειδή, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, «του το ζήτησαν η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» –σε μια σαφή απόκλιση από τη μακροχρόνια πρακτική του Λευκού Οίκου– οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου δεν είχαν ενημερωθεί ούτε τυπικά για την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας. Η παράκαμψη αυτή ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη ότι η εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη νομοθετική ως ένα θεσμό χωρίς πραγματικά περιθώρια επιρροής.

Το ίδιο κλίμα μετέφερε πρόσφατα, σε κλειστή συνάντηση με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις, τονίζοντας ότι τα περιθώρια αντίδρασης του Κογκρέσου σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάλει επίσημο αίτημα πώλησης των F-35 στην Τουρκία είναι πρακτικά ανύπαρκτα.

https://www.kathimerini.gr/world/563612305/me-neo-rolo-i-toyrkia-stin-epochi-tramp/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.