Αμαλία: Μάρκος Βαφειάδης- «Δεν μπορεί να βρίσκεται στη διοίκηση ομοφυλόφιλος ηγέτης»
Μάρκος Βαφειάδης: «Δεν μπορεί να βρίσκεται στη διοίκηση (αριστερού κόμματος) ομοφυλόφιλος ηγέτης».
Στην σφοδρή διαμάχη Μάρκου Βαφειάδη - Ζαχαριάδη (για τα μάτια μιας γυναίκας, της Ρούλας Κουκούλου...), έχω αναφερθεί κι άλλη φορά. Σήμερα, θα παρουσιάσω μια άλλη διάσταση της διαμάχης αυτής, που έχει σχέση με μια «ιδιαιτερότητα» αρκετών ηγετικών στελεχών της σύγχρονης αριστεράς: την ομοφυλοφιλία!
Ολίγα περί του Μάρκου Βαφειάδη... Ήταν ένας λαϊκός τύπος, με ελλιπείς γραμματικές γνώσεις, καπνεργάτης στο επάγγελμα. Το 1924 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1942 εξελέγη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ορίστηκε διοικητής των Ομάδων Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ. Το 1946, ορίστηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ αρχιστράτηγος του ΔΣΕ και πρωθυπουργός της «κυβέρνησης του βουνού», από τον Δεκέμβριο του 1947 ως τον Ιανουάριο του 1949, που παύθηκε από τον Ζαχαριάδη.
Μετά τον γάμο του Ζαχαριάδη με την όμορφη Ρούλα (Κουκούλου), άρχισε ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των δύο ανδρών και στις 24 Μαρτίου 1949, ο Ζαχαριάδης έδιωξε τον Μάρκο από το βουνό και τον έστειλε στην ΕΣΣΔ. Εκεί, ο Μπορίς Πονομαριώφ, υπεύθυνος για το ΚΚΕ, έστειλε τον τέως αρχιστράτηγο και πρωθυπουργό στα χωράφια, ως... «εργάτη γης». Προφανώς, για τιμωρία.
Από την περιφέρεια Ροστόβ που βρισκόταν, ο Μάρκος «βομβάρδιζε» με επιστολές την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, κατηγορώντας για πολλά και διάφορα τον Ζαχαριάδη (πως είναι «επικεφαλής των πρακτόρων του εχθρού», «πράκτορας της αγγλοαμερικανικής κατασκοπείας» κ.τ.λ.), αλλά και την «πέτρα του σκανδάλου» Ρούλα («η γυναίκα που παντρεύτηκε στα βουνά είναι πράκτορας»).
Σε μια απ’ αυτές τις επιστολές του, ο Μάρκος καταγγέλλει ότι ο Ζαχαριάδης και οι συν αυτώ, επιχείρησαν να τον εμφανίσουν (και) ως ομοφυλόφιλο: «...Το πρωί της 21ης Αυγούστου, όταν έπρεπε να φύγουμε για τα Τίρανα, για να με εξετάσει γιατρός που στάλθηκε από σας, ο Ζαχαριάδης μαζί με τον Βασίλη Μπαρτζιώτα, μου ανακοίνωσαν ότι δήθεν το 1932, όταν βρισκόμουν στις φυλακές της Αίγινας, και το 1938, που βρισκόμουν στην Ακροναυπλία, ήμουν ομοφυλόφιλος, κι ότι εμφάνιζα ανωμαλία».
Στην συνέχεια της επιστολής του, ο καπετάν Μάρκος διαψεύδει πως ήταν ομοφυλόφιλος και ως απόδειξη πως δεν ήταν, χρησιμοποίησε ένα πολύ απλό επιχείρημα: «Έμεινα κατάπληκτος, αφού ποτέ στη ζωή μου δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι αντικομματική συμπεριφορά να σκαρφίζονται ιστορίες που δεν συνέβησαν, αφού δεν μπορεί να βρίσκεται στη διοίκηση ομοφυλόφιλος ηγέτης».
Τι εννοεί ο Μάρκος; Προφανώς, πως υπήρχε εντολή του Στάλιν, να μην ανέρχονται ποτέ σε ηγετικές θέσεις, στελέχη των κομμουνιστικών κομμάτων που υπήρχε ακόμα και η υποψία πως ήταν ομοφυλόφιλοι. Το γεγονός, λοιπόν, ότι αυτός διορίστηκε από το κόμμα σε θέση διοίκησης, ήταν -κατ’ αυτόν- η μεγαλύτερη απόδειξη πως δεν ήταν ομοφυλόφιλος.
Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το 1934, ο Στάλιν είχε ποινικοποιήσει την «αρσενοκοιτία», με το άρθρο 121 του Ποινικού Κώδικα της ΕΣΣΔ, το οποίο προέβλεπε ποινή 5ετούς φυλάκισης (στα Γκουλάγκ), για τους παραβάτες. Το άρθρο 121, βασίστηκε στην ετυμηγορία του Λαϊκού Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Νικολάι Κριλένκο, πως «η αρσενοκοιτία είναι προϊόν της αποσύνθεσης των εκμεταλλευτριών τάξεων».
Παρεμπιπτόντως, ο μόνος που αντέδρασε, ήταν ένας Βρετανός κομμουνιστής, που ήταν τότε ανταποκριτής της εφημερίδας Moscow News, ο Harry Whyte. Μάλιστα, έγραψε και μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Στάλιν. Ο Στάλιν την διάβασε και σημείωσε στο πλάι: «Στο αρχείο. Ηλίθιος, ανώμαλος κι εκφυλισμένος». Λίγες ημέρες αργότερα, ο Whyte απελάθηκε απ' την ΕΣΣΔ.
Κι αν αναρωτιέστε, πως γίνεται κάποιοι -όνομα και μη χωριό- να είναι ταυτοχρόνως «αρσενοκοίτες» και σταλινικοί (και πουτινικοί επίσης, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;), θα σας πω, πως αυτό είναι το λιγότερο. Εδώ είναι φανατικοί λάτρεις της Χαμάς, που αν είχε την δυνατότητα θα τους πετούσε από τις ταράτσες, θα διστάσουν να είναι υπέρ του Στάλιν, που απλώς τους θεωρούσε «ηλίθιους», «ανώμαλους», κι «εκφυλισμένους» και τους έστελνε για 5 χρονάκια (μόνο!) στα Γκουλάγκ;
https://x.com/4fABkkc5xTv2aek/status/1930292668396978581
Δεν υπάρχουν σχόλια: