Η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε
Μνημείο στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Ούλωφ Πάλμε
Εικοσιοκτώ χρόνια χωρίς τον Ούλωφ Πάλμε…που εκτελέστηκε ύστερα από εντολή τον δύο παγκόσμιων κέντρων «Τριμερής-Ροκφέλλερ-Λέσχη Μπίλντεμπεργκ» Η Δίκη…!
Ήταν μια νύχτα σαν όλες τις άλλες για τη σουηδική πρωτεύουσα όταν ξαφνικά στον κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης Σβεαβέγκεν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ένα ζευγάρι πέφτει αιμόφυρτο στο οδόστρωμα. Ήταν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός και παγκοσμίως γνωστός για τη ειρηνιστική του δράση, Ούλωφ Πάλμε και η σύζυγος του Λίσμπετ. Οι δείκτες του ρολογιού είχαν παγώσει στις έντεκα και τριάντα ενώ το ημερολόγιο έγραφε 28 Φεβρουαρίου του 1986.
Το ωραίο, είναι αυτό το δημοσίευμα:
Μια τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε, που παραμένει ανεξιχνίαστη, άνοιξε χθες η αστυνομία ενώ συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από το έγκλημα.
Ούλωφ Πάλμε, εν ενεργεία πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Δικαστική πλάνη στη δίκη για τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε.
27 Ιουλίου 1989: το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Στοκχόλμης καταδικάζει τον 42χρονο Κρίστερ Πέττερσον σε ισόβια δεσμά για τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε στις (28-2-1986).
Η δίκη στο εφετείο όμως, ο Πέττερσον στις 2 Νοεμβρίου αθωώνεται λόγω έλλειψης αποδείξεων.
Το δικαστήριο θεωρεί την αναγνώριση του κατηγορούμενου από την κυρίως ΜΑΡΤΥΡΑ Λίζμπεθ Πάλμε ανεπαρκές στοιχείο για την καταδίκη.
Μετά την αθώωση του Πέττερσον, ο οποίος έχει ήδη από τις 12 Οκτωβρίου αφεθεί ελεύθερος, οι ελπίδες για τη διαλεύκανση της δολοφονίας ελαττώνονται και άλλο, αφού το αποδεικτικό υλικό έχει πια καταστραφεί.
Και αυτό, διότι ο εκτελεστής δεν ήταν ο Πέττερσον αλλά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ…
Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας περιβάλλει το φόνο. Πολλοί δεν θεωρούν τυχαίο πως ο πρροστατευόμενός του και πολιτικός του σύμμαχος Μπερντ Κάρλσσον ο οποίος είχε οριστεί Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Ναμίμπια τον Ιούλιο του 1987 επίσης είχε πρόωρο θάνατο. Ο Κάρλσσον πέθανε στη συντριβή της Πτήσης Παν Αμ 103 στις 21 Δεκεμβρίου 1988 στο δρόμο για την τελετή υπογραφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με την οποία η Νότια Αφρική παραχωρούσε την κατά πολύ αργοπορημένη ανεξαρτησία στη Ναμίμπια. Ο θάνατος του είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αν αναλογιστεί πως η στήριξη των απελευθερωτικών κινημάτων και ειδικά αυτών στη Νότια Αφρική αποτέλεσαν κορυφαία επιλογή στην εξωτερική πολιτική του μέντορα του Ούλωφ Πάλμε.
Η εμπλοκή της αμερικανικής εταιρίας Παν Αμ θυμίζει έντονα το θάνατο σοσιαλιστών ηγετών της Λατινικής Αμερικής όπως οι Τορρίχος και Ρολντός.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΤΕΣ
Αθανάσιος Στριγάς
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου