Πακιστάν-CIA: Μήπως η ISI δηλητηρίασε τον σταθμάρχη;

Δυο μήνες μετά την επιχείρηση εξουδετέρωσης του διαβόητου τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ στο Πακιστάν το 2011, η CIA απέσυρε εσπευσμένα τον σταθμάρχη της στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ο οποίος υπέφερε από φριχτούς πόνους στην κοιλιακή χώρα…

Και πριν βιαστούμε να αποδώσουμε την ασθένειά του στο νερό ή την τροφή στην περιοχή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη έκθεση που υποστηρίζει την πιθανότητα ο πράκτορας της CIA (Central Intelligence Agency) να έπεσε θύμα εκδικητικής ενέργειας από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, επί της ουσίας την πανίσχυρη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ISI (Inter-Services Intelligence) η οποία τον δηλητηρίασε…

Ο Μαρκ Κέλτον, 59 χρονών σήμερα, που έχει πλέον αποχωρήσει πλέον από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ταλαιπωρήθηκε πολύ να γίνει καλά, καθώς έπασχε από μια «μυστηριώδη» όπως αναφέρεται ασθένεια και χρειάστηκε ακόμα και επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Η φήμη της ISI για παρόμοια περιστατικά εναντίον δημοσιογράφων, διπλωματών και διαφόρων άλλων που θεωρούνταν αντίπαλοι, ενίσχυσε τις υποψίες που εξ αρχής διατυπώθηκαν από την πλευρά των επιτελών της CIA. Εξάλλου, η μέθοδος είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων στον «γκρίζο» κόσμο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πιο πρόσφατη και αρκούντως διαφημισμένη περίπτωση, αυτή της «εξουδετέρωσης» του πρώην πράκτορα της σοβιετικής KGB και στη συνέχεια της διαδόχου FSB, Αλεξάντρ Λιτβινένκο με την ουσία ραδιενεργό πολώνιο-210 η οποία τον άφησε να λιώνει στην κυριολεξία σαν κεράκι, για να καταλήξει τελικά σε νοσοκομείο του Λονδίνου, καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα είχε αναζητήσει καταφύγιο μετά τη φυγή του από τη Ρωσία.

Η κατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν την επαύριον της καταδρομικής ενέργειας στο Αμποταμπάντ, επίσης συνηγορεί στο ότι θα μπορούσε η περίπτωση του σταθμάρχη της CIA να πρόκειται όντως για δολοφονική ενέργεια. Η πακιστανική πλευρά απορρίπτει μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε εμπλοκή, κάτι το οποίο όμως που δεν λέει απολύτως τίποτε, αφού στη ζώνη επιχειρησιακής δραστηριοποίησης των μυστικών υπηρεσιών, πολλά γίνονται χωρίς να λέγονται.


Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις, ο πραγματικός πυλώνας ισχύος της ασιατικής χώρας, ενοχλήθηκαν σφόδρα από την επιχείρηση, καθώς «τσαλάκωνε» το προφίλ τους στην πακιστανική κοινωνία, μια κατάσταση δυνητικά αποσταθεροποιητική…

Μην ξεχνούμε ότι ο μπιν Λάντεν κατοικούσε μερικές εκατοντάδες μέτρα από στρατιωτική ακαδημία, ενώ μέχρι να κινητοποιηθούν μετά την εκδήλωση της επιχείρησης, πέρασε ικανό χρονικό διάστημα που να δώσει την αίσθηση μιας όχι και τόσο… «καλολαδωμένης μηχανής» που προσπαθούν να περάσουν ως δημόσια εικόνα.


Οπότε η εκδίκηση θα μπορούσε να είναι η αυτονόητη εξέλιξη, Ο τότε επικεφαλής στρατηγός, Άχμεντ Σούχα Πάσα, είχε τη φήμη εξαιρετικά σκληρού αξιωματούχου ο οποίος θεώρησε προσωπική, πέραν από εθνική προσβολή την ενέργεια, με αποτέλεσμα οι δύσκολες ήδη σχέσεις με τους Αμερικανούς συναδέλφους του, να εξελιχθούν σε ψυχροπολεμικές.

Οι Αμερικανοί βέβαια είχαν λόγο να αποκρύψουν απόλυτα την επιχείρηση, καθώς η υποψία ότι τον Οσάμα μπιν Λάντεν τον έκρυβαν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν διάχυτη. Οι Πακιστανοί τον θεωρούσαν ως ένα καλό «εργαλείο» επηρεασμού της κατάστασης στο γειτονικό Αφγανιστάν, αλλά και στην εν γένει σχέση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για παράδειγμα, χρήσιμος θα ήταν: Από τρομοκρατικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν παρασκηνιακά υποβοηθώντας στον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους – όχι μόνο στο Αφγανιστάν – εάν επιθυμούσαν να ενισχύσουν τη σημασία της συνεργασίας τους στα μάτια των Αμερικανών και άλλων δυτικών, μέχρι την προσφορά έγκυρων πληροφοριών, που όμως να μη φθάνουν μέχρι την εξουδετέρωσή του, για να αξιοποιηθεί ξανά…

Ο Κέλτον όμως, από την πρώτη στιγμή της άφιξής του στο Ισλαμαμπάντ, τον Φεβρουάριο του 2011, αντελήφθη ότι η τοποθέτησή του εκεί θα εξελισσόταν σε έναν διαρκή «πονοκέφαλο», που διήρκεσε μόλις εφτά μήνες, ευτυχώς χωρίς να χάσει τελικά τη ζωή του.

Μόλις 48 ώρες μετά από την άφιξή του, σημειώθηκε το περιστατικό με τον Ρέιμοντ Ντέιβις, συνεργαζόμενο με τη CIA, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε δύο Πακιστανούς πολίτες στη Λαχώρη… Η κατάσταση ήταν εκρηκτική και εξελίχθηκε όσο χειρότερα μπορούσε. Σήμερα, μάλλον θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που είναι ακόμα ζωντανός.

http://www.defence-point.gr/news/?p=151683

Post a Comment

Previous Post Next Post