Το πρωινό της 16ης Μαρτίου 2016, αστυνομικοί με πολιτικά από το δεύτερο τμήμα της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας επιτηρούσαν τα σπίτια πέντε μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στα Εξάρχεια.
Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης
Η εντολή που είχαν ήταν να καταγράφουν τις κινήσεις τους και να ενημερώνουν τους επικεφαλής τους στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ ώστε να αποτραπεί πιθανή νέα, δυναμική εμφάνιση της ομάδας. Είχε προηγηθεί, περίπου 20 ημέρες νωρίτερα, η έφοδος μελών του «Ρουβίκωνα» στο στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και η διακοπή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της Κρατικής Τηλεόρασης. Το εν λόγω περιστατικό είχε πυροδοτήσει ένταση στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. καθώς (όπως αποκαλύπτουν καλά ενημερωμένες πηγές) ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, απαιτώντας απ’ αυτόν εξηγήσεις.
Η επακόλουθη αναταραχή στους «επάνω ορόφους» της λεωφόρου Κατεχάκη υπήρξε αφορμή για το στενότερο «μαρκάρισμα» του «Ρουβίκωνα» και την προσπάθεια συστηματικότερης επιτήρησης των μελών του, όπως (περίπου) συνέβη το πρωινό της 16 Μαρτίου, ημέρα που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συζητούσαν στο Hilton με εκπροσώπους του «κουαρτέτου» το θέμα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Από νωρίς το πρωί εκείνης της Τετάρτης, αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονταν έξω από τα σπίτια πέντε δραστήριων μελών της ομάδας, είχαν επιβεβαιώσει ότι οι μηχανές και τα αυτοκίνητά τους ήταν σταθμευμένα απ’ έξω και ήταν βέβαιοι ότι όλα εκείνο το πρωινό θα κυλούσαν... ομαλά. Μέχρι τη στιγμή που ενημερώθηκαν από τους προϊσταμένους τους ότι οι τέσσερις από τους πέντε «στόχους» δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους, αλλά είχαν προσαχθεί από το λόμπι του Hilton όπου είχαν εισβάλει (χρησιμοποιώντας είσοδο του προσωπικού), αναρτώντας πανό με σύνθημα «Καμία διαπραγμάτευση - ενάντια σε μνημόνια - Ε.Ε. - ΔΝΤ».
Σκόπιμες «διαρροές»
«Ηξεραν ότι βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση και τη νύχτα πριν από την έφοδο στο ξενοδοχείο δεν επέστρεψαν σπίτι τους», σχολίασε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός, επιβεβαιώνοντας την ένδεια πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. για τις κινήσεις της ομάδας. Αποκάλυψε ακόμη ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τα μέλη της ομάδας διέρρευσαν σκόπιμα λάθος πληροφορίες στα στέκια της πλατείας Εξαρχείων όπου επιδιώκει να έχει πρόσβαση η Ασφάλεια, στέλνοντας την αστυνομία σε διαμετρικά αντίθετα σημεία από εκείνα που επρόκειτο να «χτυπήσουν». Αυτό φέρεται να συνέβη το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου: μέλη της αναρχικής - αντιεξουσιαστικής ομάδας «επισκέφθηκαν» τα στούντιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. περίμενε παρέμβασή τους σε στόχο στο κέντρο της Αθήνας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μιλούν και για δυσκολία επιτήρησης των πιο έμπειρων μελών της ομάδας: Βετεράνος του χώρου και από τους ιδρυτές της ομάδας συνηθίζει να κινείται ανάποδα στους μονοδρόμους του κέντρου, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που αποπειρώνται να τον παρακολουθήσουν να χάνουν εύκολα τα ίχνη του και να εξετάζουν ως «αντίμετρο» τη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων εις βάρος του.
Και όμως, υπήρξε περίοδος που οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του φαινομένου «Ρουβίκωνας» έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Πρόκειται για το διάστημα στη διάρκεια του 2015 κατά το οποίο η Αντιτρομοκρατική χάρη στη χρήση τεχνικών μέσων είχε καταφέρει να συγκεντρώνει αξιόπιστες πληροφορίες για τα σχέδια των μελών της ομάδας. Νωρίς το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, για παράδειγμα, δύο ώρες πριν από προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, η αστυνομία είχε προσαγάγει από την πλατεία Κουμουνδούρου τέσσερα μέλη της οργάνωσης, τα οποία σκόπευαν να πραγματοποιήσουν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στα σακίδιά τους είχε βρεθεί πανό με σύνθημα «Ραντεβού στα Βρυξελλάδικα». Για το σχέδιο κατάληψης των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος είχε ενημερωθεί εγγράφως 24 ώρες νωρίτερα η ηγεσία της ΓΑΔΑ με απόρρητο σήμα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Επιτυχημένος κλοιός
Κάτι παρόμοιο συνέβη τον Σεπτέμβριο, όταν μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν στα γραφεία της Ν.Δ. στη Νέα Χαλκηδόνα κατά τη διάρκεια ομιλίας του Μάκη Βορίδη, και τον Οκτώβριο, όταν είχαν προσπαθήσει να κάνουν κατάληψη στα γραφεία των ΑΝΕΛ. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας είχαν δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας γύρω από τους στόχους και είχαν προσαγάγει τους υπόπτους πριν μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους.
Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν στην πορεία του φθινοπώρου, καθώς ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύεται ότι έχασε «επαφή» με τα μέλη της ομάδας. Στις 5 Νοεμβρίου διακόπτουν παρουσίαση βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, στις 25 του ίδιου μήνα μπαίνουν στον περίβολο του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και στις 30 καταλαμβάνουν το ιταλικό προξενείο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της ομάδας, αντιλαμβανόμενα τη «σκιά» της ΕΛ.ΑΣ. πίσω τους, άλλαξαν τότε δραστικά τον τρόπο της μεταξύ τους επικοινωνίας, τους χώρους συναντήσεών τους, ενδεχομένως και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν στις μετακινήσεις τους.
Λίστα υπόπτων από την ΕΥΠ
Δύο ημέρες μετά την καταδρομική επίθεση στα γραφεία της εισπρακτικής εταιρείας των υιών του Δημήτρη Σιούφα στον Ταύρο (Δεκέμβριος 2013) η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε αποστείλει απόρρητο «σήμα» στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστοποιώντας τα ονόματα τουλάχιστον δέκα αντιεξουσιαστών που είχαν πάρει μέρος στην καταδρομική επιχείρηση. Το απόρρητο πληροφοριακό δελτίο διαβιβάστηκε στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, οι επικεφαλής της οποίας όμως είχαν δηλώσει τότε ότι αδυνατούσαν να σχηματίσουν δικογραφία εις βάρος των υπόπτων καθώς δεν διέθεταν το απαιτούμενο αποδεικτικό υλικό. Πρώην στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποκαλύπτει ότι στην επίμαχη λίστα υπόπτων της ΕΥΠ υπήρχαν τα ονόματα των αντιεξουσιαστών που σήμερα συγκροτούν τον πυρήνα της αναρχικής «συλλογικότητας» «Ρουβίκωνας».
Το συγκεκριμένο στέλεχος αναφέρει ότι υπάλληλοι της Γ΄ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ είχαν, εκείνη την περίοδο, βρεθεί «κοντά» σε βετεράνο και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο στα Εξάρχεια αντιεξουσιαστή, αντλώντας διάφορες πληροφορίες για τις κινήσεις του ίδιου και των συντρόφων του. Κάπως έτσι, η αστυνομία είχε τον Ιούνιο του 2014 προσαγάγει 50 αναρχικούς πριν αυτοί πραγματοποιήσουν «παρέμβαση» έξω από το σπίτι του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχαν προκύψει πληροφορίες και για σχέδια καταδρομικής επίθεσης στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα.
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"