Διαρροή email επιβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν ονόματα αντιφρονούντων στο ΚΚΚ
Από τον Alex Newman
Διαρροή email αποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με τις αρνήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αξιωματούχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσαν στην πραγματικότητα τα ονόματα Κινέζων αντιφρονούντων στο κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο προτού αυτοί οι ακτιβιστές καταθέσουν στην Γενεύη κατά των κακοποιήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται από την διαρροή εγγράφων ότι η πράξη παράδοσης ονομάτων Κινέζων αντιφρονούντων στην δικτατορία φάνηκε «συνήθης πρακτική» σε όλους τους εμπλεκομένους. Η καταγγέλουσα είπε στην Epoch Times ότι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις αρνήσεις των ΗΕ.
Οι κινεζικές κομμουνιστικές αρχές χρησιμοποίησαν ονόματα που έλαβαν από τα ΗΕ για να αποτρέψουν τους αντιφρονούντες να φύγουν από την Κίνα. Τουλάχιστον ένας αντιφρονούντας η ταυτότητα του οποίου αποκαλύφθηκε από τα ΗΕ και μετά φυλακίστηκε από το ΚΚΚ προτού φύγει για την Γενεύη, ο Τσάο Σουνλί, πέθανε υπό κράτηση.
Αν ο αντιφρονούντας που αναμενόταν να ντρόπιαζε το Πεκίνο στα ΗΕ βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό, το ΚΚΚ συχνά απειλούσε ή ακόμα και απήγαγε και βασάνιζε την οικογένεια του ατόμου, σύμφωνα με την καταγγέλουσα Έμμα Ρέιλλυ, που εξέθεσε πρώτη το σκάνδαλο.
Επικριτές του καθεστώτος τα ονόματα των οποίων παραδόθηκαν από τα ΗΕ περιλαμβάνουν ακτιβιστές με ανησυχίες για το Θιβέτ, Χονγκ Κονγκ, και την ισλαμική μειονότητα Ουιγούρων στην δυτική Κίνα – όλοι αυτοί είναι στόχοι του ΚΚΚ για διάφορους λόγους.
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Epoch Times ανέφερε για το σκάνδαλο, και για τα αντίποινα που δέχθηκε η Ρέιλλυ για την προσπάθειά της να εκθέσει και να σταματήσει προσωρινά την πρακτική. Η υπόθεση της Ρέιλλυ στα ΗΕ συνεχίζεται. Παραμένει εργαζόμενη των ΗΕ αλλά βρίσκεται υπό «έρευνα».
Γνωστοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο έχουν κατακρίνει την πρακτική των ΗΕ να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αντιφρονούντων και των οικογενειών τους.
Σε σχόλια στην Epoch Times, η Ρέιλλυ περιέγραψε την πρακτική ως «εγκληματική» και είπε ακόμα πως καθιστά τα ΗΕ «συνένοχο σε γενοκτονία».
Για χρόνια, τα ΗΕ αρνούνταν ότι πράκτορές τους κατέδιδαν ονόματα αντιφρονούντων στο ΚΚΚ.
Χάριν της διαρροής των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περί της πρακτικής, όμως, είναι τώρα σαφές ότι τα ΗΕ είπαν ψέματα με πρόθεση στις κυβερνήσεις μέλη τους και στον τύπο σχετικά με αυτό το σκάνδαλο.
Ένα από τα εκρητικά αυτά μηνύματα εστάλη στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, από έναν διπλωμάτη στην πρεσβεία του ΚΚΚ στα ΗΕ στην Γενεύη, ο οποίος ζητούσε πληροφορίες περί Κινέζων αντιφρονούντων που επρόκειτο να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) των ΗΕ.
«Ακολουθώντας την συνήθη πρακτική, θα μπορούσατε παρακαλώ να με βοηθίσετε [sic] να ελέγξω αν τα άτομα στην επισυναπτόμενη λίστα ζητούν άδεια παρουσίασης στο 21ο συνέδριο του HRC;»
Ο αξιωματούχος των ΗΕ, το όνομα του οποίου αφαιρέθηκε από το μήνυμα που διέρρευσε, απάντησε επιβεβαιώνοντας ότι δύο από τους αντιφρονούντες στην λίστα του ΚΚΚ είχαν πάρει άδεια και επρόκειτο να συμμετάσχουν.
«Σύμφωνα με την αίτησή σας, σας ενημερώνουμε ευγενικά ότι οι Ντολκούν Ισά και Χε Γκενγκ πήραν έγκριση από το Nonviolent Radical party, Transnational and Transparty για την 21η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος των ΗΕ στο καθεστώς, χωρίς να φαίνεται κάποια ανησυχία για την ασφάλεια κάποιου αντιφρονούντα ή των οικογενειών τους που βρίσκονταν στην Κίνα.
Ο Ισά είναι πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ουιγούρων, που υπερασπίζεται τον πληθυσμό Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, οι οποίοι είναι στόχοι βίαιης καταστολής από το ΚΚΚ.
Πολλές επίσημες πηγές ανά τον κόσμο λένε ότι το καθεστώς κρατά περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης». Πρώην κρατούμενοι που μίλησαν στην Epoch Times αποκάλυψαν ότι υπέστησαν βιασμό, βασανιστήρια, πλύση εγκεφάλου, και άλλη κτηνώδη κακοποίηση.
Ο Ισά υπηρετεί επίσης ως αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μη Αντιπροσωπευόμενων Εθνών και Λαών (UNPO), που προσπαθεί να είναι μια φωνή για έθνη και ομάδες λαών χωρίς εκπροσώπηση από ένα έθνος-κράτος που ανήκει σε αυτούς.
Το έτος μετά το ηλεκτρονικό μήνυμα, με αίτηση της αποστολής διπλωματών του καθεστώτος, η ασφάλεια των ΗΕ επιχείρησε να απομακρύνει τον Ισά από την αίθουσα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως η Ρέιλλυ – και μόνον η Ρέιλλυ – παρενέβη και απέτρεψε την αποβολή του.
Η άλλη αντιφρονούσα η ταυτότητα της οποίας αποκαλύφθηκε στο μήνυμα και παραδόθηκε από τα ΗΕ στην αποστολή του ΚΚΚ, η Γκενγκ Χε, είναι η γυναίκα του φυλακισμένου Κινέζου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκάο Τζισένγκ, ενός χριστιανού που έγραψε ένα βιβλίο για τα δριμύτατα βασανιστήρια που υπέστη από το ΚΚΚ λόγω της εργασίας και πιστεύω του.
Ένας από τους λόγους για τον βίαιο βασανισμό του Γκάο ήταν το γεγονός ότι η γυναίκα του μιλούσε στα ΗΕ, όπως αποκαλύφθηκε στο ΚΚΚ εκ των προτέρων από αξιωματούχους των ΗΕ σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ένα άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα που διέρρευσε, από το 2013, δείχνει τον ίδιο διπλωμάτη του ΚΚΚ να ζητά πάλι επιβεβαίωση ταυτοτήτων Κινέζων αντιφρονούντων που αναμενόταν να εκθέσουν κακοποιήσεις του ΚΚΚ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η Κινεζική Αποστολή είχε πολύ καλή συνεργασία με εσάς και με τον τομέα σας σε παλιότερες επαφές», είπε ο διπλωμάτης του ΚΚΚ στον αξιωματούχο των ΗΕ στο μήνυμα που αποκτήθηκε από την Epoch Times και άλλα μέσα ενημέρωσης. «Το εκτιμούμε αυτό πολύ.»
«Αυτήν την φορά, χρειάζομαι μια χάρη από εσάς πάλι», συνέχισε ο διπλωμάτης του ΚΚΚ. «Κάποιοι υπέρμαχοι απόσχισης που τίθονται ενάντια στην Κινεζική Κυβέρνηση προσπαθούν να συμμετάσχουν μέσα [sic] στην συνεδρίαση του HRC υπό την μεταμφίεση άλλων ΜΚΟ. Ίσως αποτελέσουν απειλή για τα Ηνωμένα Έθνη και την Κινεζική Αποστολή.»
«Μπορείτε παρακαλώ να ελέγξετε και να με ενημερώσετε αν αυτά τα άτομα που καταγράφω παρακάτω έχουν άδεια παρουσίασης στην 22ο [sic] συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;» ρώτησε ο διπλωμάτης του ΚΚΚ. «Αν έχετε κάποιες πληροφορίες, παρακαλώ έρθετε σε επαφή μαζί μου μέσω email ή στο [ο αριθμός αφαιρέθηκε].»
Μεταξύ των ονομάτων στην λίστα ήταν πάλι ο Ντολκούν Ισά.
Σύμφωνα με τον Ισά, πράκτορες του ΚΚΚ έχουν εμφανιστεί στο σπίτι του στο εξωτερικό προσπαθώντας να τον κάνουν να σταματήσει να μιλάει σε δημόσια βήματα. Τσιράκια του ΚΚΚ επίσης συνέλαβαν την οικογένειά του στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του, που πέθανε σε ένα κινεζικό «στρατόπεδο συγκέντρωσης» το 2018. Ο μεγαλύτερος αδελφός του επίσης συνελήφθη. Και ο μικρότερος αδελφός του αγνοείται από το 2016. Μέσα ενημέρωσης του ΚΚΚ ανέφεραν ότι ο πατέρας του Ισά πέθανε, επίσης, αν και ο Ισά δεν γνωρίζει το πότε ή που.
Η Epoch Times προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διπλωμάτη του ΚΚΚ σε αυτήν την υπόθεση στον ελβετικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που υπήρχε στο μήνυμα, αλλά δεν είχε επιτυχία.
Αξιωματούχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ απάντησαν σε αυτό το μήνυμα της αποστολής του ΚΚΚ με τα ονόματα τεσσάρων ακτιβιστών που αναμενόταν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Epoch Times δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των ακτιβιστών που δεν είναι ακόμα δημόσια για την προστασία και ασφάλειά τους.
Η Ρέιλλυ ήταν πολύ θυμωμένη και τρομοκρατημένη την ίδια στιγμή.
«Αυτή είναι μια αποκρουστική πράξη, αλλά αν τα ΗΕ πρόκειται να την διαπράξουν, τουλάχιστον πρέπει να σιγουρευτούν ότι είναι δημόσια έτσι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι θα τεθούν σε κίνδυνο», είπε στην Epoch Times σε συνέντευξη μέσω διαδικτύου από την Γενεύη. «Αυτή είναι βασική εντιμότητα και βασικά πρότυπα για την ανθρωπότητα – μην βάζετε στα κρυφά αυτούς τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Είναι αυτό μια πολύ μεγάλη απαίτηση;»
Από την αρχή, τα μηνύματα αποκαλύπτουν ότι η Ρέιλλυ μίλησε κατά της παράδοσης ονομάτων αντιφρονούντων στο ΚΚΚ. Αντ’ αυτού, πρότεινε να ενημερώσουν τα άτομα που βρέθηκαν στο στόχαστρο.
Παρ΄ όλα αυτά, ο Επικεφαλής του παραρτήματος Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Έρικ Τιστουνέ, είπε πως η λίστα ονομάτων ήταν δημόσια και ότι συνεπώς δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν στις αιτήσεις του ΚΚΚ.
Πράγματι, ο Τιστουνέ είπε να δράσουν το ταχύτερο δυνατόν για να αποφύγουν «την επιδείνωση της έλλειψης εμπιστοσύνης των Κινέζων», δείχνουν τα μηνύματα.
«Πότε έγινε αυτό μέρος των σκέψεών τους;» ρώτησε ρητορικά η Ρέιλλυ σε σχόλια στην Epoch Times.
Νέα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που επιβεβαιώνουν ότι τα ΗΕ στην πραγματικότητα κατέδιδαν Κινέζους αντιφρονούντες δημοσιεύτηκαν ευρέως στα Τουρκικά μέσα. Όμως στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες το σκάνδαλο έχει μετά βίας αναφερθεί στον τύπο.
Σε παρατηρήσεις στην Epoch Times, η Ρέιλλυ προέτρεψε δημοσιογράφους παγκοσμίως να εξετάσουν τα έγγραφα, τις καταγραφές εσωτερικών δικαστικών υποθέσεων, και άλλα στοιχεία για να δουν ποιος λέει την αλήθεια – και μετά να αναφέρουν αυτήν την αλήθεια ώστε οι άνθρωποι του κόσμου να μπορούν να δουν τι συμβαίνει.
Αλλά η Ρέιλλυ είπε ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα στα ΗΕ.
«Το πρόβλημα με τα ΗΕ είναι ότι δεν υπάρχουν ενήλικοι στο δωμάτιο, και δεν υπάρχει εξωτερικός έλεγχος», είπε, αναφέροντας άλλα παραδείγματα καταγγελόντων που έχουν διωχθεί επειδή προσπάθησαν να κάνουν το σωστό. «Αν οι χώρες μέλη δεν δράσουν, αυτό θα συνεχιστεί.»
Η Ρέιλλυ επίσης εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την στενή σχέση μεταξύ πρακτόρων του ΚΚΚ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων εντός του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ με καθήκον να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για χρόνια, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΕ προσπαθούν να παραπλανούν χώρες μέλη των ΗΕ, τα μέσα ενημέρωσης, και το κοινό σχετικά με το σκάνδαλο παράδοσης ονομάτων, είπε η Ρέιλλυ στην Epoch Times.
Από το 2013 έως το 2017, τα ΗΕ ισχυρίστηκαν ότι αυτό δεν γινόταν. Πολύ αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021, ένας εκπρόσωπος των ΗΕ αναφέρθηκε ότι είπε στην Υπηρεσία Αναντολού ότι η πρακτική είχε σταματήσει «από το 2015».
Ωστόσο, σε ένα δελτίο τύπου στις 2 Φεβρουαρίου 2017 με στόχο την απομάκρυνση προσοχής από την εντεινόμενη επίκριση, το Γραφείο του Υπάτου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) παραδέχθηκε ότι πράγματι επιβεβαίωνε σε κυβερνήσεις τις ταυτότητες ατόμων που είχαν πάρει άδεια συμμετοχής στις εκδηλώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ.
«Κινεζικές αρχές, και άλλες, συχνά ζητούν από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, μερικές μέρες ή εβδομάδες πριν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν συγκεκριμένα άτομα [μη κυβερνητικών οργανισμών] θα συμμετάσχουν στην προσεχή συνεδρίαση», είπε το OHCHR των ΗΕ. «Το Γραφείο ποτέ δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία έως ότου η διαδικασία αδειοδότησης έχει επισήμως εκκινηθεί, και έως ότου είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει εμφανής κίνδυνος ασφαλείας.»
Η Ρέιλλυ είπε ότι ένιωσε συγκλονισμένη από την γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την ανακοίνωση.
«Οι μόνοι έλεγχοι ασφαλείας που έχουν γίνει ποτέ είναι αυτοί που γίνονται από τους Κινέζους διπλωμάτες», είπε στην Epoch Times.
Πράγματι, καταγραφές από την υπόθεση δείχνουν ότι η Ρέιλλυ αιτήθηκε στα ΗΕ να δείξουν όποιο στοιχείο έχουν των υποτιθέμενων ελέγχων «ασφαλείας» πριν παραδώσουν τα ονόματα. Κανένας δεν της δόθηκε.
«Είχε να κάνει μόνο με το αν αυτά τα άτομα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα για τους Κινέζους διπλωμάτες στα ΗΕ», είπε. «Δεν είχε καμία σχέση με την προστασία της ασφάλειας κάποιου».
Αυτή είναι μια βασική παραβίαση των κανόνων των ΗΕ, είπε η Ρέιλλυ, σημειώνοντας ότι αν οι κυβερνήσεις θέλουν να γνωρίζουν ποιος συμμετέχει υποτίθεται ότι θα πρέπει να ρωτήσουν την ολομέλεια ενώπιον άλλων χωρών μελών των ΗΕ.
Παρά το συνεχώς αποκαλυπτόμενο σκάνδαλο που περιβάλλει την πρακτική και τα αντίποινα των ΗΕ κατά της καταγγέλουσας που το εξέθεσε, η Ρέιλλυ είπε στην Epoch Times ότι η πρακτική παράδοσης ονομάτων αντιφρονούντων στο ΚΚΚ συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
«Έχει πλέον γίνει προσωπική μου αποστολή να ευθύνη να αποτρέψω αυτήν την συνενοχή των ΗΕ σε γενοκτονία», είπε.
Έγγραφα που έλαβε η Epoch Times αποκαλύπτουν ότι κάποιοι από τους ανωτάτους αξιωματούχους εντός του συστήματος των ΗΕ έχουν εμπλακεί σε μια προσπάθεια αποσιώπησης, δυσφήμισης, και αντιποίνων κατά της Ρέιλλυ για τις προσπάθειές της.
Το Γραφείο Υπάτου Αρμοστή των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού για την διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή για το γενικότερο σκάνδαλο.
Στις αρχές του 2020, το OHCHR των ΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει στην Epoch Times, αναφέροντας νομική δράση εν εξελίξει. Ωστόσο, η Ρέιλλυ είπε στην Epoch Times αυτήν την εβδομάδα ότι τους έχει δώσει πλήρη άδεια να σχολιάζουν για την υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης.
Πολλοί εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
https://theepochtimes.gr/diarroi-email-epivevaionei-oti-ta-inomena/