Το Κογκρέσο εισάγει τον Νόμο για την Αμερικανο-Ελληνική-Ισραηλινή Ασφάλεια
Το Κογκρέσο εισάγει τον Νόμο για την Αμερικανο-Ελληνική-Ισραηλινή Ασφάλεια που πρωτοστάτησε το AHI
Την Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025, η Αμερικανίδα Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη (Ρεπουμπλικανή-Νέα Υόρκη) κατέθεσε το νομοσχέδιο H.R.2510: Νόμος για τη Σύμπραξη Αμερικής-Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο για την Αντιτρομοκρατία και την Ασφάλεια στη Θάλασσα του 2025.
Το νομοσχέδιο συνυποστηρίχθηκε από τους Βουλευτές Τόμας Χ. Κιν Τζούνιορ (Ρεπουμπλικανός-Νιου Τζέρσεϊ), Νταν Γκόλντμαν (Δημοκρατικός-Νέα Υόρκη) και Τζος Γκότχαϊμερ (Δημοκρατικός-Νιου Τζέρσεϊ).
Αυτό το δικομματικό νομοσχέδιο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), αποτελεί το τρίτο νομοθετικό μέτρο που υποστηρίζει τη σύμπραξη «3+1» μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κατάθεση αυτού του νέου νομοσχεδίου έρχεται μετά την επιτυχία του Νόμου για τη Σύμπραξη Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019, τμημάτων του Νόμου για τις Περαιτέρω Ενοποιημένες Πιστώσεις του 2020, καθώς και του Νόμου για τη Σύμπραξη Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021, τμημάτων του Νόμου για την Εξουσιοδότηση Εθνικής Άμυνας του Οικονομικού Έτους 2022.
Και τα δύο αυτά νομοθετήματα υποστήριξαν τη σύμπραξη «3+1» και είχαν την υποστήριξη του τότε Γερουσιαστή και νυν Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν: τη δημιουργία διακοινοβουλευτικών και διακυβερνητικών ομάδων ασφάλειας που θα συνεργάζονται με Ελλαδίτες, Κύπριους και Ισραηλινούς ομολόγους· την έγκριση για τη δημιουργία πολυμερών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε θέματα αντιτρομοκρατίας και θαλάσσιας ασφάλειας, όπως τα CERBERUS (Εκπαίδευση Αντιτρομοκρατίας για Ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο για Ενίσχυση της Ασφάλειας) και TRIREME (Πρωτοβουλία Εκπαίδευσης και Ετοιμότητας για Επιβολή Θαλάσσιας Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο)· την έγκριση για αναβαθμίσεις στο Κέντρο CYCLOPS (Κέντρο Κύπρου για Ασφάλεια Χερσαίων, Ανοιχτών Θαλασσών και Λιμένων) στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη· τη θέσπιση στρατηγικών του Υπουργείου Άμυνας για τη συνεργασία «3+1» σε θέματα αντιτρομοκρατίας και θαλάσσιας ασφάλειας· την έγκριση για αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος IMET (Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση)· και την πλήρη κατάργηση των εναπομεινάντων περιορισμών στις πωλήσεις όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος του AHI, Νικ Λαριγκάκης, δήλωσε σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου:
«Το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο υποστηρίζει εδώ και καιρό τη σημασία της σύμπραξης “3+1” μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
»Η “3+1” είναι μια ισχυρή δομή περιφερειακής συνεργασίας που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως για την προστασία των συμφερόντων της Αμερικής, την ασφάλεια του διεθνούς εμπορίου της και την παροχή ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.
»Με την πρωτοβουλία για αυτό το νέο νομοσχέδιο, το AHI και οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες στο ζήτημα αυτό στοχεύουν να δουν τη σύμπραξη “3+1” να εξελίσσεται στο επόμενο επίπεδο, ιδιαίτερα σε θέματα συνεργασίας για την ασφάλεια.
»Το AHI θα συνεχίσει το έργο του στην Ουάσιγκτον για να προωθήσει την ψήφιση αυτού του κρίσιμου επόμενου βήματος.
»Ευχαριστώ τον νομοθετικό μας διευθυντή, Αλέξανδρο Χριστοφόρ, για τη σκληρή δουλειά του στην πρωτοβουλία και την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου στο Καπιτώλιο».
Ο νομοθετικός διευθυντής του AHI, Αλέξανδρος Χριστοφόρ, που συντονίζει την προώθηση του νομοσχεδίου, πρόσθεσε:
«Αυτή η δικομματική ενέργεια για την υποστήριξη της ασφάλειας των ΗΠΑ μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τους πιο αξιόπιστους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύει ότι η σημασία αυτής της περιοχής είναι κάτι στο οποίο το Κογκρέσο μπορεί να ενωθεί.
»Είμαι περήφανος που το AHI συνεργάζεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας μας για να κάνουμε αυτό το κρίσιμο βήμα».
Το Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD) ήταν η πρώτη ΜΚΟ που υιοθέτησε επίσημα το νομοσχέδιο εκτός του AHI.
Ο Διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων του FDD, Τάιλερ Στέιπλτον, δήλωσε:
«Ο Νόμος για τη Σύμπραξη Αμερικής-Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο για την Αντιτρομοκρατία και την Ασφάλεια στη Θάλασσα είναι ακριβώς το είδος της στρατηγικής πρωτοβουλίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα για να ενισχύσουν κρίσιμες συμμαχίες, να αντιμετωπίσουν αναδυόμενες απειλές και να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα.
»Με τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του πλαισίου “3+1”, το νομοσχέδιο ενισχύει τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα, βελτιώνει την ανταλλαγή πληροφοριών και προάγει συντονισμένες επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας.
»Η δράση του FDD υποστηρίζει αυτή την σημαντική προσπάθεια για την προώθηση της αμερικανικής ηγεσίας μαζί με δημοκρατικούς εταίρους στην πρώτη γραμμή της αντιτρομοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για να γίνει ο νόμος αυτός πραγματικότητα, εκτός από την ψήφισή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να ψηφιστεί και αντίστοιχη εκδοχή του στη Γερουσία.
Επιπλέον, θα απαιτηθεί κονδύλιο πιστώσεων και στα δύο σώματα για την κατανομή της εγκεκριμένης χρηματοδότησης.
ΠΗΓΗ-περισσότερες πληροφορίες: AHI American Hellenic Institute
https://www.tribune.gr/world/news/article/915065/o-kogkreso-eisagei-ton-nomo-gia-tin-amerikano-elliniki-israilini-asfaleia-poy-protostatise-to-ahi.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: