Αμαλία: Είπαν - έγραψαν για τον ελευθερωτή της Κύπρου, Γεώργιο Γρίβα - Διγενή


Σήμερα, 70 χρόνια μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των αδελφών μας Κυπρίων, ως ελάχιστο φόρο τιμής, θα κάνω αναφορά στα πιο χαρακτηριστικά απ’ όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν για τον άνθρωπο που το όνομά του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα πάνω στις πλάκες της ελληνικής ιστορίας: τον Γ. Γρίβα - Διγενή. 

«Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώσα τον γενναίον στρατιώτην και άπαντας τους λοιπούς υπό την ηγεσίαν του αγωνισθέντας διά την ελευθερίαν της Κύπρου, αποτίει φόρον τιμής προς του ηρωικούς νεκρούς και τα θύματα του ενδόξου αγώνος, εκφράζει δε τη βαθείαν ευγνωμοσύνην του Έθνους προς πάντας τους γενναίους μαχητάς. Κηρύσσει τόσον ένδοξον και ηρωικόν αξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού Γεώργιον Γρίβαν-Διγενήν άξιον την Πατρίδος». (Απόσπασμα από την απόφαση της Βουλής των Ελήνων, στις 18 Μαρτίου 1959) 

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων, συνελθούσα εις έκτακτον, επίσημον συνεδρίαν διά να αποτίση φόρον τιμής προς τον εκλιπόντα Αρχηγόν της Ε.Ο.Κ.Α. Στρατηγόν Γεώργιο Γρίβαν-Διγενήν, και μνημονεύουσα τας εξαίρετους υπηρεσίας τας οποίας, ο εκλιπών εθνικός ήρως προσέφερε διά την απελευθέρωσιν της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδος Κύπρου, διά ψηφίσματος αυτής ανακηρύσσει τον εκλιπόντα, Στρατηγόν Γεώργιον Γρίβα-Διγενήν, ως άξιον τέκνον της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδος Κύπρου». (Απόσπασμα από την απόφαση της Κυπριακής Βουλής, στις 31 Ιανουαρίου 1974) 

«Ένας στρατάρχης, τρεις στρατηγοί και σαράντα χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες δεν αποδείχθηκαν ικανοί να νικήσουν την ΕΟΚΑ του Γρίβα». (Daily Telegraph) 

«Δεν μπόρεσα να παρασύρω τον Διγενή σε ενέργειες που θα υποβοηθούσαν τα σχέδιά μας. Ο Γρίβας είναι εξαίρετος οργανωτής και θαρραλέος άντρας μεγάλης επιμονής και αντοχής. Είναι αυστηρός, πειθαρχικός και τραχύς στις συνήθειές του. Κατέστη μια θρυλική μορφή για τους Κυπρίους». (Στρατάρχης Τζον Χάρντινγκ, κυβερνήτης της Κύπρου από 3 Οκτωβρίου 1955 έως 22 Οκτωβρίου 1957). 

«Ο Στρατηγός Γέωργιος Γρίβας - Διγενής ανήκει πλέον εις τους μύθους της Ελληνικής Ιστορίας, οι οποίοι θα παραδίδονται από γενεάν εις γενεάν, διά να λέγουν ότι ένας άνθρωπος μόνος, με την ελληνικήν του ψυχήν κατόρθωσε να νικήση μια μεγάλην αυτοκρατορίαν.Η ψυχή του ενέπνευσε τον κυπριακόν Λαόν, ενέπνευσε την ψυχήν της Κυπριακής Νεολαίας, ενέπνευσε επίσης από την Κύπρον και ολόκληρον τη νεότητα της Ελλάδος». (Γεώργιος Παπανδρέου). 

«Στρατηγέ, ο αγώνας σας με γοήτευσε και αποτέλεσε παράδειγμα για την απελευθέρωση της Πατρίδας μου. Συγχαρητήρια, Εύχομαι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη να βασιλεύσουν επιτέλους στον κόσμο». (Φιντέλ Κάστρο). 

Είναι από αυτούς που πράττουν, όχι από αυτούς που σκέφτονται. Χωρίς διορατικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα. Είναι ανίκανος να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο, αλλά σίγουρος ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση εμφανιζόταν μπροστά του. Γενικά πικρόχολος και οξύθυμος. Δεν διακρίνεται για την ταπεινότητά του. Απόλυτα έντιμος και ειλικρινής, αλλά και απάνθρωπος, κακόβουλος, πανούργος. Δεν έχει ενδοιασμούς κι εύκολα αποφασίζει τη θανάτωση κάποιου, αν και χωρίς καμία δόση σαδισμού. Οπαδός της μοναρχίας και λυσσαλέος αντικομμουνιστής». (Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο, με σκιαγράφηση της προσωπικότητας του στρατηγού Γρίβα, από τον ταξίαρχο Μπιλ Μάγκαν, διευθυντή της ΜΙ5). 

«Το ΕΒΡΑΪΚΟ ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που ξεσκέπασε τον ψευτοδιγενή και έδειξε στο λαό πως τα μάσκουλά του σκοπόν έχουν να συγκαλύψουν την προδοσία του Κυπριακού από μέρους της Παπαγικής Κυβέρνησης... Υποτιμά τη νοημοσύνη του Κυπριακού λαού και νομίζει πως με τα μάσκουλά του και τις απειλές μπορεί να τρομοκρατήσει το λαό και να τον παρασύρει στα φιλοϊμπεριαλιστικά του σχέδια». (Δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας του ΑΚΕΛ, «Νέος Δημοκράτης», την 1η Μαΐου 1955). 

«Ανάξιος κάθε είδους και τιμής ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής». (Σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε στην κυπριακή βουλή το ΑΚΕΛ, στις 6/12/2022). Πηγές: 

Γ. Γρίβας, «Απομνημονεύματα Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-1959». 
Λεωνίδας Φ. Λεωνίδου, «Γεώργιος Γρίβας-Διγενής. Βιογραφία».

https://x.com/4fABkkc5xTv2aek/status/1907086988139708536

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη