Κομμουνισμός

ads

Αμαλία: «Они дышали огнем» Τα “Τέμπη” της ΕΣΣΔ.


«Они дышали огнем» (Αυτοί που ανέπνεαν φωτιά) - Τα “Τέμπη” της ΕΣΣΔ. 575 (ή 654) νεκροί και 623 με μόνιμη αναπηρία. 

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», είναι ένα απ’ τα συνθήματα που έχουν ρίξει οι επιτήδειοι, που εργαλειοποιούν την τραγωδία των Τεμπών, για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους. Επειδή η μνήμη τους είναι επιλεκτική, θα κάνω σήμερα ένα γρήγορο “flashback” σε μια τραγωδία με πολλαπλάσια θύματα από τα Τέμπη, που είχε συμβεί το 1989 στην χώρα που υποτίθεται πως έβαζε τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη. 

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουνίου 1989, στην χώρα των Σοβιέτ, όταν η αμαξοστοιχία Νο. 211 αναχώρησε από το Νοβοσιμπίρσκ με προορισμό το Άντλερ. Η αμαξοστοιχία Νο 212 είχε την αντίθετη κατεύθυνση. Συνολικά και στα δύο τρένα, επέβαιναν 1.284 επιβάτες και 86 σιδηροδρομικοί. Για πολλούς απ’ αυτούς έμελλε να είναι το τελευταίο ταξίδι της ζωής τους... 

Η αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην μεγαλύτερη σιδηροδρομική καταστροφή της ιστορίας, ξεκίνησε από την διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτών κυκλοφορίας και των μηχανοδηγών. Μοιραία, στις 01:41 ώρα της 4ης Ιουνίου, τα δύο τραίνα συναντήθηκαν στην περιοχή Τσελιάμπινσκ, της πόλης Уфа́ (Ουφά). Δύο ηλεκτρικές ατμομηχανές και τα 37 βαγόνια πήραν αμέσως φωτιά, 7 από αυτά κάηκαν αμέσως και το ωστικό κύμα εκτόξευσε 11 βαγόνια από τις ράγες. Ο σιδηρόδρομος, μήκους 250 μέτρων, μετατράπηκε σ’ ένα σωρό από μέταλλο. 

Επισήμως, οι νεκροί (οι περισσότεροι εκ των οποίων κάηκαν ζωντανοί...) ήταν 575, κι ανάμεσα σ’ αυτούς 181 παιδιά. Ανεπισήμως (μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί!), οι νεκροί ήταν 654, γιατί υπήρχαν και παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν πλήρωναν εισιτήριο, κι ως εκ τούτου δεν ήταν καταγεγραμμένα στην λίστα των επιβατών. Επίσης, οι τραυματίες ήταν περίπου 800, εκ των οποίων οι 623 έμειναν ανάπηροι. 

Για τις τραγικές συνέπειες του δυστυχήματος δεν έφταιγε μόνο η σύγκρουση των τραίνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη, το 1981 είχε κατασκευαστεί ο πετρελαιοαγωγός Δυτικής Σιβηρίας – Περιοχής Ουραλίων – Βόλγα, διαμέτρου 720 mm και μήκους 1.852 χιλιομέτρων. Ωστόσο, αργότερα το υπουργείο Βιομηχανίας αποφάσισε να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Και, παρόλο που οι τεχνικοί κανονισμοί απαγόρευαν να γίνει αυτό μέσω αγωγών με διάμετρο άνω των 400 mm, αυτή η απαίτηση αγνοήθηκε από τις σοβιετικές αρχές. Τμήματα του αγωγού, περνούσαν κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Σε κάποιο σημείο είχε δημιουργηθεί μια ρωγμή μήκους 1,7 μέτρων, κι άρχισαν να διαρρέουν αέρια: προπάνιο, βουτάνιο και άλλοι εύφλεκτοι υδρογονάνθρακες. Εξαιτίας αυτής της διαρροής, το αέριο συσσωρεύτηκε στην πεδιάδα, πολύ κοντά στο σημείο της σύγκρουσης των τραίνων, κι έτσι προκλήθηκε η ανείπωτη καταστροφή. 

Το ωστικό κύμα έφτασε στον πλησιέστερο μεγάλο οικισμό, που απέχει 11 χλμ. από το σημείο σύγκρουσης των τραίνων, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά σπίτια. Η στήλη του πυρός ήταν ορατή από περισσότερα από χιλιόμετρα μακριά, κάνοντας πολλούς κατοίκους να πιστέψουν αρχικά, ότι είχε ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος. 

Τις πρώτες ώρες, η εκτίμηση των αρχών για τα αίτια του ατυχήματος ήταν η δολιοφθορά - συνήθης πρακτική για όλα ανεξαιρέτως τα ατυχήματα που συνέβαιναν στην ΕΣΣΔ, από την σταλινική περίοδο, για να καλυφθεί η ευθύνη του κράτους. Αργότερα, αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά αίτια. Φυσικά, δεν ασκήθηκαν διώξεις κατά των κρατικών παραγόντων που αγνόησαν τους τεχνικούς κανονισμούς για την επιτρεπόμενη διάμετρο των αγωγών φυσικού αερίου, παρά μόνον κατά του εργοδηγού του τμήματος κατασκευής και εγκατάστασης του αγωγού και των 8 εργατών που είχαν εργαστεί στο συγκεκριμένο σημείο. Και κανένας απ’ αυτούς δεν κατέληξε στο «πιο βαθύ μπουντρούμι» - όπως είπε προ ημερών σε λόγο της μια ψυχή. 

Τα σχόλια δικά σας! 

«Αυτοί ανέπνεαν φωτιά - Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική καταστροφή στην ιστορία»

https://x.com/4fABkkc5xTv2aek/status/1900944541596717094

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.