Κομμουνισμός

ads

Αμαλία: Σβετλάνα Αλλιλούγεβα


Σβετλάνα Αλλιλούγεβα, η κόρη του Στάλιν που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην... Αμερική. 

Σε λίγες ώρες, συμπληρώνονται 99 χρόνια από την γέννηση της μονάκριβης κόρης του Στάλιν, που ονομάστηκε Σβετλάνα. Ήταν το αγαπημένο του παιδί, μέχρι που έπαψε να είναι παιδί. Εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο χαστούκι έπεσε στην ηλικία των 16 ετών, όταν ο πατέρας της είδε τα ακάλυπτα γόνατα και τα χέρια της και την έστειλε αμέσως να μακρύνει την φούστα της και να φορέσει μακρυμάνικο. 

Εκείνη την χρονιά, το 1932, αυτοκτόνησε η μητέρα της, Ναντέζντα Αλλιλούγεβα, μετά από τον έναν έντονο καυγά με τον πατέρα της. Στην νεαρή Σβετλάνα, είπαν πως η μητέρα της πέθανε, εξαιτίας μιας ασθένειας. Τυχαία, έμαθε την αλήθεια το 1942, όταν ένας από τους παρατρεχάμενους είχε την απρονοησία να της δώσει να διαβάσει ένα αγγλικό περιοδικό, στο οποίο γινόταν αναφορά στην αυτοκτονία της μητέρας της: «Εκείνο το χειμώνα έπεσε πάνω στο κεφάλι μου μια τρομακτική ανακάλυψη. Ήμουν συγκλονισμένη, δεν πίστευα στα μάτια μου». Μάλλον, εκείνη την ημέρα μίσησε τον πατέρα της. 

Στις 8 Νοεμβρίου του 1942, σε μια γιορτή που έκανε στο σπίτι τους ο αδελφός της Βασίλι Στάλιν, ένας καλεσμένος του, ο Αλεξέι Κάπλερ, οπλισμένος με απίστευτο θράσος, ζήτησε απ’ την Σβετλάνα να χορέψουν. Μέχρι τότε, δεν τολμούσε κανείς να την πλησιάσει, πόσω μάλλον να την φλερτάρει κιόλας, για ευνόητους λόγους. Η Σβετλάνα τον ερωτεύτηκε, αλλά ο δεσμός τους δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Γρήγορα ο Στάλιν έμαθε τα καθέκαστα κι έδωσε εντολή να συλληφθεί αμέσως ο θρασύτατος Κάπλερ. 

Η συνάντηση με τον πατέρα της ήταν δραματική: «Δεν τον είχα δει ποτέ έτσι. Με κομμένη την ανάσα από την οργή, μου είπε: “Ξέρω τα πάντα. Τις τηλεφωνικές σου συνομιλίες, εδώ είναι. Ο Κάπλερ σου είναι Άγγλος κατάσκοπος, συνελήφθη”. “Εγώ τον αγαπάω” απάντησα, κι άρπαξα δύο χαστούκια». Εν τω μεταξύ, το μακρινό ταξίδι του Κάπλερ, τελείωσε στην Βορκουτά της Σιβηρίας. 

Το 1944, η Σβετλάνα αποφάσισε να παντρευτεί τον πρώην συμμαθητή της, σ’ ένα σχολείο για την ελίτ, Γκριγκόρι Μορόζωφ, ο πατέρας του οποίου, ήταν διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Μόσχας. Αλλά, ο μέλλων γαμπρός ήταν Εβραίος. Το είπε στον πατέρα της: «Ήταν Μάϊος, όλα ήταν ανθισμένα. “Δηλαδή, θέλεις να παντρευτείς; Ο διάβολος να σε πάρει, κάνε ό,τι θες”. Αλλά δεν μου είπε να φέρω τον Γκριγκόρι στο σπίτι». Εκείνη γέννησε αγόρι, που έμοιαζε πολύ στον πατέρα της. Πήρε και τ’ όνομά του, Ιωσήφ. 

Ο γάμος δεν κράτησε για πολύ. Ωστόσο, γρήγορα η Σβετλάνα ξαναπαντρεύτηκε τον γιο του υπουργού Ζντάνωφ. Ούτε αυτός ο γάμος κράτησε πολύ. Πέρασαν τα χρόνια, το 1953 ο Στάλιν πέθανε και το πρώτο πράγμα που έκανε η Σβετλάνα μετά τον θάνατό του, ήταν να πάρει το επώνυμο της μητέρας της. Ήθελε να ξεκόψει πλήρως απ’ την κληρονομιά του πατέρα της. 

Το 1963, γνώρισε στην Μόσχα τον Ινδό κομμουνιστή Kunwar Brajesh Singh και τον ερωτεύτηκε. Ζήτησε άδεια να τον παντρευτεί, αλλά οι σοβιετικές αρχές της το απαγόρευσαν. Ο αγαπημένος της πέθανε μετά από τρία χρόνια και τότε ο Χρουστσώφ έδωσε άδεια στην Σβετλάνα να ταξιδέψει στην Ινδία για να μεταφέρει τις στάχτες του στην οικογένειά του. 

Στις 9 Μαρτίου 1967, η Σβετλάνα πέρασε τις πύλες της αμερικάνικης πρεσβείας στο Νέο Δελχί και είπε στον πρώτο υπάλληλο που συνάντησε μπροστά της: «Τώρα βέβαια εσείς δεν θα με πιστέψετε, αλλά είμαι η κόρη του Στάλιν». Εν συνεχεία, ζήτησε από τον εμβρόντητο υπάλληλο, να υποβάλλει αίτημα πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ. 

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, την 21η Απριλίου 1967 έφτασε στις ΗΠΑ, κι αφού πρώτα έκαψε δημοσίως το σοβιετικό της διαβατήριο, δήλωσε στους εκατοντάδες δημοσιογράφους που την περίμεναν: «Σιχαίνομαι τον κομμουνισμό, αγαπώ τον Θεό, την Αμερική και την μηλόπιτα». Επίσης, αποκάλεσε τον πατέρα της «ηθικό και πνευματικό τέρας». Έζησε το υπόλοιπο της ζωής της στις ΗΠΑ και απεβίωσε το 2011. Πηγές: 

Σβετλάνα Αλλιλούγεβα, «Είκοσι επιστολές σ’ έναν φίλο». 
Έντβαρντ Ρατζίνσκι, «Στάλιν».

https://x.com/4fABkkc5xTv2aek/status/1895149424214437988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.